Новородено от 1 до 4 месец

   Когато новороденото и ,идва на Земята прилича на същество от друга планета, дошло да изследва нашият свят. Най - напред то си почива  в  полумрак след дългото пътешествие, което туко що е направило. После се учи да си служи  със своите съвсем нови органи, който ще му дадат  възможност да живее  в нашата атмосфера. Тази подготовка трае от 3 до 4 седмици. Когато тя завърши  , най - важните  му органи  и  способности  са в ред: дишането му се е станало по - равномерно  и по - дълбоко, сърцето му се е ускорило, а температурата  - стабилизирана.. То вече не е новородено, напуснало своето тъмно убежище. То започнало да открива света, които сега е негов.
   Очите  поемат  ръководството на неговите действия.Благодарение на тях той прави  първото си голямо откритие светлината. Когато  открива светлината то е омаяно от ярките цветове.Обича червено, оранжево и жълто. Ако раздвижиш бавно пред него предмет  в един от споменатите цветове, то широко отваря очи, дишането му се учестява и дори следи   предмета ,  като лекичко обръща главичка.
   Бебето вече започва да съгласува зрението със слуха.Ако чуе глас, то обръща глава по посока  на звука.  Може би това движение ви се струва  естествено, но то ни води пряко към едно голямо събитие.
   По някое време на бебето ще се стори, че един от предметите, които гледа е по интересен от останалите. Този предмет издава звуци, които му напомнят  много по приятни неща.Бебето упорито се вглеждат в него.
   Усмивката  не е единственият подарък, който детето ще направи на майка си в течение на този втори етап от живата си.  То ще я ощастливи и със спокойни нощи. Досега може би ви е пречило да спите с плачовете си, но между първият и четвъртият месец детето постъпено започва по - малко да плаче.На 6 седмици то е плакало средно по 3 часа на ден, на три месеца то плаче по 1/4 час на ден.  И то не защото кърмачето е станало изведнъж послушно. както и новороденото не плаче от лошотия.  То плаче, защото няма друг начин да каже , че много неща   го безпокоят: много е увито, или му е хладно ,  памперсът му е мокър или е гладно, има колики, нервите му сякаш са оголени. - всичко го кара да подскача и  най - лошото е, че не може да заспи дълбоко и да забрави своите несгоди. Ако между 3 и 4 месец  всичко тръгва добре, това се дължи на факта, че малко по малко детето се научава да върши две основни неща - да спи и да се храни.Първоначално непрекъснатата му сънливост постъпено отстъпва място   на истинският сън и на истинското събуждане, особено в края на деня -15 минути през първият месец и един час на третият.
   
Новите неща:

  • Ако някой се движи, бебето го следи  с очи. То започва да се усмихва истински. Лицето му става изразително.
  • Поставяне на коремче, бебето енергично вдига главата си. Врътлето му е станало  вече  здраво   и ако повдигнем бебето, когато е легнало  на гръб, то държи главичката си изправена..
  • Вече е разтворило юмручетата си. Ръчките му започват да го слушат. то ги разглежда, дълго играе с тях, може да движи  пръсчетата си, да опитва да драска до стърже.Ако приближим  към него някакъв  предмет, трепере от възбуда.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License