Грижа за очите част II - Добро зрение

Грижа за очите  част I - тук

   Доброто зрение е от изключителна важност затова за очите трябва да се полагат грижи.Никога не трябва да се чете на слаба светлина или пък другата крайност -твърде силна светлина,директна слънчева или блестяща в очите. Трябва да се избягва и дребния шрифт т.к. напряга очите.За влошаването на зрението в наше време вина има и непрекъснатото втренчване в разни екрани /телефони, таблети, монитори и т.н./, който ни заобикалят. Тук правилото е да не се заглеждаме в определена точка на екрана ,  а да се сменя фокуса с вглеждане в близки и далечни точки. За около минута трябва да се погледне  през прозореца или поне към другия край на стаята. Сменянето на фокуса трябва да се практикува и при работа при която се изисква близко гледане.
   Непрекъснатото носене на слънчеви очила също уврежда очите особено ако се носят при слаба светлина. Слънчеви очила трябва да се носят само при силна слънчева светлина.Колкото по често се носят толкова вероятността да си изпита дискомфорт без тях е по голяма. Очите трябва да се тренират да понасят слънчева светлина. Може лесно да тренират като със затворени очи се гледа към слънцето. Главата се завърта наляво и надясно за да може слънчевата светлина да ги огрее изцяло.След няколко минути може да се отворят и затворят бързо очите но без директно да се гледа към слънцето.
   За да се запази добро зрението може да се използват някой упражнения.При изпълнението им се движат само очите. Изпълняват се по 3 пъти, като след всяко упражнение очите се затварят за да починат.
1.Движете очните ябълки нагоре и надолу
2.Движете очните ябълки наляво и надясно
3.Гледайте нагоре,надолу и напред
4.Гледайте надясно,наляво и напред
5.Гледайте диагонално горе ляво ,долу дясно и обратно горе дясно долу ляво
6. Бавни кръгове с очите
7.Погледнете някоя близка точка/до 50 см./ и след това някоя точка в далечината
8.Задръжте погледа си известно време върху някой предмет без да мигате
9.Замижете и силно притиснете клепачите , след което мигайте бързо известно време. Мигането е естествен начин за почистване на очите.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License