Трета сливица

   Сливиците са изградени от лимфна тъкан, те наподобяват всички останали лимфни възли.Те постепенно нарастват до 8-9 годишна възраст, след което намаляват. Когато около тях има някакво възпаление, сливиците както и всички останали лимфни възли се увеличават и се стремят да унищожат инфекциозния причинител. По този начин те помагат за преодоляване на инфекциите и за изграждане на резистентност на организма към инфекциозните причинители. Бедата е там че когато има твърде много инфекции, те не могат да се справят с тях и стават огнище на инфекциозните причинители които би трябвало да унищожават. Проблема е още по голям когато има трета сливица , защото тя дотолкова се увеличава че може да запуши задната част на носа. Това пречи на дишането и на оттичането на секреции при възпаление на носната лигавица.
   Третата сливица е разположена зад мекото небце където носните канали се сливат с гърлото.Така наречената аденоидна вегетация се отстранява най често поради дишане през устата, хронична хрема, синузит. Самото отстраняване /което става оперативно/ не означава че човек ще започне да диша през носа. Третата сливица благоприятства удължаването на тежките простудни заболявани. Увеличената трета сливица може да запуши канала между ушите и носа и да се стигне и до възпаление на ушите.
След премахването тя винаги израства до някаква степен, поради стремежа на организма да натрупа  лимфна тъкан на мястото на сливиците. Това не означава че операцията не  била успешна . Проблемът е ако третата сливица порасне до предишната си големина - тогава може да се наложи повторна операция. Обикновено след 8 годишна възраст не се налага подобна операция поради естественото намаляване на сливиците. /Пр. - авторката е без отстранена трета сливица/
   При наложително отстраняване това е добре да стане през късната пролет, или есента. При наскоро прекарано заболяване или ангина операцията обикновено се отлага.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License