Черни точки

   Названието черни точки е условно и се използва за означаването на процеса на запълване на разширителните отверстия на мастните жлези с мазнина и прах.Черния им цвят се дължи не толкова на замърсяването , колкото на окисляването на роговото вещество с епидермални клетки, който са в контакт с атмосферния въздух.При изстискване се получава бяло червейче с черна точка на върха. Получават  се от усилена мазна секреция, като отделената мазнина е качествено променена.Могат да бъдат и в резултат на използване на някакви помади, които да са запушили разширителните отверстия. Черните точки могат да се появят и при суха кожа. Появяват се най често по лицето, челото, носа, брадичката.Има случаи когато се  откриват и по гърдите и гърба.    

   Грижи за предпазване и отстраняване:


  • При разширени пори ,трябва да се избягва употребата на помади и кремове 
  • При наличието на единични черни точки- измиване на лицето, изтриване със спиртни разтвори са достатъчни
  • При многобройни черни точки трябва да се направи парна баня преди, преди почистването им. При мазна кожа след изстискването им лицето трябва да се почисти с дезинфектиращ разтвор. 
  • При мазна кожа лицето може да се почиства със сапунена вода в която е разтворена готварска сол.
  • Почистването не трябва да става по често от 3 пъти на месец, за да се избегне раздразването на кожата.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License