Вляние на цветовете

    Цветовете са неделима част от физиологическия и емоционален живот на човека.Не можем да си представим светът без багри. Те непрекъснато ни въздействат и дори да искаме не можем да избягаме от влиянието им. Човек лесно може да се поддаде на влиянието на определен цвят който да го подтикне да вземе импулсивно и често погрешно решение.Цветовете представляват светлинна енергия. Всеки от тях е с определена дължина на вълната, от което пък зависи специфичното физиологично въздействие върху организма.

Как ни влияят различните цветове?


   Жълтият цвят - това е най светлия цвят от спектъра. Има висока отразителна  способност.Стимулира емоционалната активност, предизвиква усещане за лекота, приятелство радост. Жълтия цвят символизира разума, познанието и истината. Той се свързва с представата за богатство, злато и изобилие.В миналото е бил любимия цвят на владетелите в древен Рим, символ на слънцето.Но жълтия цвят има и друго лице, в древна Гърция е символизирал предателството и фалша. През средновековието е бил цветът на позора за леките жени,като и  до днес в някои страни символизира ревност.За положителното или отрицателното му въздействие особено значение има цветовия отенък. Лимоненожълтото създава усещане за лекота  а охрата внушава спокойствие.Съчетан с червено има благоприятно въздействие, а със зелено обратно.
   Червеният цвят - заедно с оранжевия това е най-топлия цвят. Това е цветът с най-висока степен на емоционалност и самоличност. Има сравнително ниска отражателна способност на светлина. От физиологична гледна точка червения цвят причинява увеличаване на мускулното напрежение , ускоряване на пулса и дишането. Познато е и въздействието му върху активността на мислене.Стимулира градивните процеси в тялото.
   Кафявия цвят - предизвиква асоциации за пръст, кожа и дърво.Тези асоциации пък от своя страна създават чувство за спокойствие  стабилност, затвореност, упоритост и сигурност  Показва символично нещо солидно, сериозно и същевременно дискретно.
   Синия цвят - Това е цветът най подходящ за хора със затворен характер. Свързва се с чувството на спокойствие и далечина. Създава представа за неограниченост. Като цвят на водата и небето е символ на мира, чистотата, спокойствието, постоянството  и мъдростта. От физиологична гледна точка синия цвят е противоположност на червения. Освобождава мускулното напрежение, спомага за намаляване на кръвното налягане и забавяне на пулса.
   Зеленият цвят се възприема като цвят на физическото и психологично равновесие, което има успокояващо влияние върху човека.В символиката означава младост и надежда, същевременно това е цветът на сигурността, търпението, увереността и надеждата. Намалява психичното напрежение и води до съсредоточаване и физиологично успокоение. Зеленият цвят подобрява растежа и оказва благоприятно въздействие върху целия организъм, повишава жизнеността.
   Белият цвят- символизира чистотата , луната, среброто и снега.Има най висока отражателна способност.Белият цвят разширява пространството и обема, намалява тежестта ,създава чувство за празнота и безграничност. В Китай това е цветът на траур и символизира изоставяне на всичко дребнаво, нечисто и преходно.
   Черния цвят- има най малка отразителна способност и е символ на нощта, гибелта и края. в България а и в цяла Европа е символ на смъртта и траура.Създава чувство на угнетеност и отчаяние. Има мрачно въздействие което води до подтиснатост, меланхолия и депресия.
   Розовият цвят - възприема  се като цвят на съзиданието  и творческата енергия.

Вижте също: Влияние на цветовото оформление в дома-схема>>>
                     Какъв човек сте според цвета който харесвате >>>

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License