Приучване към ходене в гърне по малка нужда

   Приучването към ходене в гърне по малка нужда е по бавно и се постига по трудно от приучването към ходене в гърне по голяма нужда. Причината е естествено по лесното задържане от човека /независимо от възрастта му/ на изпражненията отколкото на урината. При повечето деца до година и няколко месеца пикочния мехур автоматично и начесто се изпразва. Между 12 и 18 месец пикочния мехур се развива и започва да задържа повече урина. Често се случва бебета след сън  да се събуждат сухи без изобщо да са поставяни на гърне. На 15 месеца пикочния мехур вече може да задържа до 2 часа урината и ако майката следи за този ритъм и поставя детето на гърнето то може да се изхожда в него.Но това не означава че се е научило да ходи на гърне , на тази възраст то въобще не осъзнава и не може на време да сигнализира че му се ходи по нужда. По правило момичетата по лесно се научават да ходят на гърне от момчетата.
   Между 1,5 и 2 години децата вече могат да усеща че пикочният им мехур е пълен и да съобщават за това. По рано започват да сигнализират децата който вече са били поставяни на гърне.Обикновено от начало те съобщават след като вече са се подмокрили , защото те усещат мокрия памперс по лесно от пълния пикочен мехур. През този период е важно родителите да следят часовете защото детето обикновено е толкова залисано в заниманията си че забравя за пълния си пикочен мехур и трябва да бъде подсещано. Дори когато се научи да уведомява  то често ще се подмокря до 2,5-3 годишна възраст, особено през нощта. Някой родители предпочитат да будят детето през нощта за да изпразва мехура си но това е погрешно. Когато пикочния му мехур достигне определено ниво на зрялост то самичко ще престане. Добре е и детето да бъде приучвано да уринира на различни места за де не привикне толкова с гърнето че да не иска да ходи по нужда никъде другаде.

   При приучването за уриниране в гърне може да се подходи по 2 начина:
  1.  За родители който държат от рано да научат детето си да ходи по малка нужда  в гърне това може да стане най рано когато забележат че детето остава сухо за поне 2 чеса. Така ще са сигурни че пикочния мехур достатъчно се е развил и няма да се опитват да научат детето на нещо за което не е готово.Повечето деца започват да остават сухи по 2 часа  след дневния  сън.Родителите трябва да са сигурни че преди поставянето на гърнето пикочния мехур на детето е пълен за да не му се налага да стои твърде дълго на него.
  2. За родители който не искат да бързат с приучването. Такива родители обикновено предпочитат да изчакат и с приучването на детето за ходене по голяма нужда в гърне.Детето между 18 и 24 месец се е научило да казва че му се ходи по голяма нужда и обикновено месец по късно започва да усеща пълния си пикочен мехур и да сигнализира че му се пишка, особено ако е насърчавано.Ако родителите имат търпение и изчакат до към края на втората година то едновременно ще се научи да ходи в гърне и по малка и голяма нужда. 

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License