Приучване на гърне. Голяма нужда.

   Готовността на детето за приучване на гърне е строго индивидуална и пряко свързана с възрастта.Когато детето расте то постепенно започва да контролира червата и пикочния си мехур. Тук е ролята на родителите да наблюдават , и да преценят  какъв етап на готовност е  достигнало.
ХОДЕНЕ ПО ГОЛЯМА НУЖДА
  •    През първата година  когато дебелото черво е пълно изпражненията излизат с леко напъване, и родителите едва ли ще то забележат. Много важно за приучването е дали детето се изхожда редовно. При кърмачета който се изхождат редовно след всяко хранене, поставянето им на гърнето твърде рано само ще доведе до заблуда родителите че са го приучили. Всъщност те са приучили себе си , а не детето. Общо взето през първата година детето едва ли ща разбера какво точно става. По старите теории за приучване гласяха че детето трябва да се приучва още към 7-8 месеца , а тези от началото на миналия век че трябва да е свикнало с гърнето още на 6 месеца. Днес се смята че ранното приучване на гърне ще доведе до психологически проблеми на детето в по късен етап на живота му. Тук трябва да се направи и връзката с бума на продажбата на еднократни пелени в наше време, а това вече е сериозен фактор влияещ върху съвременните "теориите" за приучването.
  •    През втората година у детето се появява една важна промяна в поведението му. Появява се желание у детето да зарадва родителите си. При правилното използване на това желание може много лесно да се приучи детето, като дружелюбно му се обясни че като използва гърнето ще ги направи много щастливи. След като се изходи също така трябва да му се покаже колко се гордеят с него. През втората година може да се появи  и едно не особено желано от родителите чувство.Това е чувството за собственост. Детето разбира че изпражненията са негови, изпитва някаква гордост от това, и изобщо не желае да ги оставя в гърнето .Ако види че ги изхвърлят то може да откаже да използва гърнето. В случай че родителите му са много настойчиви  , то може да седне на гърнето но да се стиска и веднага щом стане да се изходи. Това поведение е пряка свързано с това дали детето е било поощрявано, или му е било налагано да използва гърнето.Друг фактор е стремежът на детето да подражава. Като види че по голямото му братче или сестриче използва гърне , нищо чудно и то само да поиска да го използва. На последно но не по важност място е научаването на детето да казва , независимо дали с думи или  жест кога му се ходи по голяма или малка нужда.

   Кога може да се счита че едно дете само ходи в гърне? - когато то е способно да свърши всичко само , като се започне от казването  до свалянето на дрехите и самото изхождане. Тава обикновено става при около 2-2,5 годишна възраст.

Вижте също: Приучване за ходене в гърне по малка нужда >>>

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License