Лишеи

   Кожата променя своя вид  под влиянието на някой възпалителни процеси или при инфектиране с микроби, гъбички или вируси. На тези места кожата се пигментира, обезцветява, появяват се дребни люспи, загрубява. Тези промени по кожата по народно му се наричат лишеи. В това общо понятие са включени различни видове промени по кожата, които имат и различен произход.
Много често при младите хора по лицето се получават сухи петна с различна форма и големина, покрити с трицевидни люспи. Обикновени са по тъмни от кожата но при излющването си откриват по белезникави петна който много личат особено при по мургава кожа. Получават се обикновено при липсата на витамин "А", като спомагат и някой микроби и гъбички. Предразполагащо за появяването им е ако кожата не се подсушава след измиване или ако не е добре измит сапуна, при целуването на малки деца -заради овлажняването, атмосферните влияния/вятър, запрашеност/.
   Истинските лишеи /микозите/ се дължат на гъбички, които най често нападат космите на главата. От тях са засегнати предимно децата и младите хора.Косата започва да става чуплива, образува се кръгло поле в което кожата е зачервена, започва да се лющи и в някои случай дори се образуват корички. Обикновено е засегната само главата , но може да се засегне и мъхът по лицето и тялото, като се образуват залющени полета с ясно изразен периферен ръб и избледняващ център.Тези лишеи са силно заразни , затова трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.
   Пъстроцветният лишеи- среща се най вече при възрастните. Засяга тялото, раменете , гърдите, гърба, предмишниците и врата. Причинява се от гъбички, като образува по повърхността на кожата петна с различен цвят, с леко набръчкана повърхност.След излагане на слънце петната се олющват, и откриват обезцветена кожа. По този начин наред с цветните петна се виждат и безцветни.Заболяването не предизвиква никакъв сърбеж , парене или болка но представлява неприятен козметичен недостатък.Развитието на гъбичките се предразполага от потенето на кожата.Лечението им е трудно т.к. след излющването  остават скрити в корените на космите и на пролет пак се появяват. Най благоприятното време за лечение е рано на пролет преди да са  се разпространили по кожата. Мажат се със салицилов спирт, в продължение на 15 дни след което се взимат слънчеви бани за да се избегне пъстроцветния вид на кожата

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License