Фонтанелата


   Костите на черепа на бебето не са плътно съединени.Между тях има празни места, който се наричат фонтанела. Причината за съществуването и е че тази структура способства преминаването та бебето през родовите пътища.Това е меката част  на  бебешката  глава , където четирите кости, образуват  горната  част  на черепа Тези меки части са шест на брой, но се вижда само една - предната фонтанела, която е по - голяма. Размерите на фонтанелата при отделните бебета се различни при раждането, но най общо тя има формата на ромб с размери  3 на 4 сантиметра, разположена е на върха  на черепа, и по - точно - зад  челото. На това място черепа е гъвкав  и еластичен. Когато детето вика  или кашля, кожата на фонтанелата се издува.
  Затваряне на фонтанелата:
    Малко по -малко фонтанелата се стеснява. Някой фонтанели се затварят преди  9 - ят месец, а други по бавно - през втората година. Средно това става до 12 - 18 месец. При затваряне преди шестия месец , трябва да се потърси мнението на педиатър т.к. ранното затваряне може да възпрепятства развитието на мозъка. Колкото е по голяма фонтанелата при раждането толкова тя ще се затваря по бавно  от малката такава, но това не е причина за безпокойство.   При подходящо осветление  може да се  види пулсирането на сърцето.Майките ненужно се безпокоят  и  смятат, че е опасно да се пипа фонтанелата. Всъщност тя е покрита със здрава като брезент ципа  и опасността  от нараняване на бебето е много малка.   Фонтанелата трябва винаги да е гладка и еластична.
 -Ако си издуе, това е опасен признак на менингит.
 -Ако хлътне това е признак на недостиг  на течности или недохранване. 
 -Ако  при падане или друг нещастен случаи се засегне фонтанелата трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License