Заболявания на артериите

   При повечето хора над 55 години се появяват дегенеративни промени на артериите. Степента на стеснението на диаметъра на кръвоносните съдове и съответното намаляване на пропускателната способност на кръвоносните съдове, невинаги е свързана с някакви болестни симптоми. Те зависят от кръвното налягане и от наличието на обиколно кръвообращение. При болните от диабет по правило тези симптоми се проявяват по рано и по изострено.

Облитериращ ендартериит


   Това е болест на периферните кръвоносни съдове, като много рядко са засегнати големите кръвоносни съдове, т.е. обратното на атеросклерозата която атакува по често големите съдове и много рядко малките. Болестта засяга по често мъжете отколкото жените. Изразява се в невъзможност на кръвоносните съдове да доставят необходимото количество кръв , носеща кислород и хранителни вещества, и обратното отстраняване на отпаданите вещества от обмяната на веществата. Болестта представлява прогресиращо, хронично заболяване.
   Симптоми- болки в покои и при движение, промяна в температурата и цвета на кожата по крайниците, и в по напреднал стадии дегенеративни промени като язви и гангрени. Болките в покои се проявяват предимно нощем, и при раздвижване отшумяват.Появява се изтръпване на пръстите и болния трудно успява да осигури на ръцете си температура при която да няма болка. Болестта обикновено засяга и 2 крайника , въпреки че симптомите се проявяват само на единия.Остри симптоми могат да се получат при запушване на голяма артерия.
   Лечение:
*Прилагане на топлина -общо и местно
*Съдоразширяващи медикаменти
*Физически упражнения
*Предпазване от всякакви наранявания по крайниците
*Правилно хранене
*Болният да спи с глава разположена на 20 см. по високо от краката
   Какво не трябва:
*В никакъв случаи не трябва да се разтрива кожата, защото може да се нарани или да се отдели някакъв тромб.
*Болния не бива да се разхожда нощем леко облечен
*Болния не трябва да седи с отпуснати във въздуха крака, защото това предизвиква изстудяването им, а свиването на коленете под прав ъгъл допълнително нарушава кръвообращението.

Болест на Бюргер - облитериращ трамбангиит


   Болестта протича с възпалителни промени , образуване на тромби  и унищожаване на артерии и вени. По често засяга мъжете отколкото жените. Обхваща стъпалата, но съдовите промени могат да се проявят и в областта на ръцете и дори да обхванат цялото тяло.Обикновено болестта се появява към 35-30 годишна възраст. Обикновено причината е тютюневия дим.
   Лечение:
*Болестния процес понякога може да се спре напълно само със спирането на пушенето
*Прилагане на топлина -общо и местно
*Съдоразширяващи медикаменти
*Физически упражнения
*Предпазване от студ


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License