Кога малкото дете започва да се облича само?

Много години са нужни на малкото човече докато се научи да се облича само. Всяко закопчано копче ще е победа за него, и трябва да се насърчава. Ето през какви етапи минава детето докато се научи да се облича само:

Възраст
Действие на детето
На 1 месец
Не обича нито да го обличат нито да го събличат. Плаче когато го обличат и събличат през глава.
На 7 месеца
Обича да си събува чорапите и да играе с връзките на обувките си.
на 12 месеца
Започва да помага за обличането-самичко пъха ръцете си в ръкавите, когато му държат дрешката, протяга крака за да го обуят
на 15 месеца
Забавляват го шапките, обувките, гащите. Когато излиза уж си слага шапката, преди да легне уж си сваля обувките. Не успява да си сложи ръкавиците , но често ги сваля. Често прави сцени при обличане.
на 18 месеца
Справя се с ципове
на 2 години
Опитва само да се облича, но обикновено без успех./ Примерно пъха двата си крака в един крачол/
на 2години и половина
Обича да го обличаш и събличаш по един и същи начин. Може да съблече дрехите, ако предварително бъдат разкопчани  (когато копчета са отпред на примерно на риза).Започва само да обува чорапките  и пантофките си, ако са без каишки и връзки.
на 3 години
Успява да разкопчае копчетата на якето или ризата си облича ги но не може, да ги закопчае. Умее да сгъва и подрежда дрехите си.
на 3 години и половина
На практика се съблича само(ако това се изисква от него).Двете  препятствия, който още го мъчат, са вратната извивка  и ракавите.
на 4 години
Може да се облича без чужда помощ, защото различава гръб от предница, може да закопчава големите копчета, правилно да си  слага шапка и ръкавиците. Обувките го затрудняват – не може да ги връзва. Ще се научиедва към 5 – 6 години.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License