Прекомерно изпотяване

   Изпотяването има важно физиологическо значение ,т.к. чрез потта се отделят отпадни вещества от организма, и се регулира телесната температура. Повишеното изпотяване може да се наблюдава през лятото особено при хора занимаващи се с интензивен физически труд, работещи при високи температури или приемащи топли храни и напитки. Повишено изпотяване може да се получи и от силни душевни изживявания. Много често само че причината за прекомерното изпотяване не може да се открие.
   Изпотяването може да бъде общо и местно. Общото изпотяване се среща при пълните хора и при вътрешни заболявания.Местното изпотяване засяга отделни части на тялото. Наблюдава се най често в подмишничните ямки , което от своя страна може да доведе до възпаление на кожата и инфектиране с микроби и гъбички.
   Изпотяването на дланите се среща обикновено през пубертета , по някой път то е толкова силно че размеква епидермиса.
   Потта е без мирис но след смесването си с мастната секреция и под     влиянието на микробите по повърхността на кожата се разлага и отделя неприятна миризма.Тава разлагане може да става и на точно определено място- пръстите на краката, подмишниците, слабините.
   Потта се оцветява най-често в областта  под мишниците. Та  може да бъде от жълта до зелена. Причината за оцветяването са цветообразуващи бактерии и багрила от телесен произход, получени от медикаменти и други токсични продукти.

Лечение:

  • Избягване на подправките
  • Избягване употребата на алкохол
  • Редовно къпане
  • Бельото , дрехите и обувките да са от естествени материяли
  • Подмишниците НЕ трябва да се бръснат, а веднъж седмично да се намазват с смес от глицерин,спирт и 5% разтвор на формалин в равни части.
  • При изпотяване на дланите трябва да се провери да няма вътрешно или нервно заболяване. Добре действа излагането на ръцете на слънце.
  • При изпотяване трябва всекидневно краката да се измиват с калиев хиперманганат.Добре действа и измиването с разтвор от вода и спирт за горене/на 1 литър вода една супена лъжица спирт/.

Вижте още: 

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License