Брадавици

   Брадавиците са често срещани кожни образования. Причиняват се от вируси и се делят на 5 основни вида. Различните видове се появяват в точно определени части на тялото.

   1.Обикновени брадавици- това са най често срещаните брадавици. Народът ги нарича кокоши трънове. Появяват се във всяка възраст, най често  по китките , пръстите на ръцете и по рядко по ходилата.Имат кръгла форма, жълтеникавосив цвят,представляват плътни сухи рогови възелчета, с грапава повърхност и големина до царевично зърно. Обикновено не са болезнени освен в случаите когато са разположени под ноктите. понякога са няколко на брой.
Премахването им е доста трудно но затова пък има много начини за тяхното отстраняване. Понякога е необходимо да се унищожи само брадавицата която се е появила първа за да изчезнат и останалите.
Народно лечение:
-сок от смокини
-млечок
-налагане със счукан чесън
-настъргани сурови картофи
-лекуване със самовнушение/ плацебо ефект/
Конвенционална медицина:
-изгаряне с различни разтвори на киселинна основа/ салицилова, млечна/
-изгаряне с електрически ток
-намазване с течен азот
-намазване с калиев хиперманганат

   2.Плоски брадавици- повърхността им е гладка, жълтокафява, съвсем леко се надигат над нивото на кожата, като наподобяват малки петънца. Имат големина да лещено зърно, и се появяват най често по лицето, китките и врата.
Народно лечение:
-каша от дървесна пепел
Конвенционална медицина:
-въглероден двуокис и ацетон
-подофилин
-течен азот

   3.Островърхи брадавици - получават се на места където има триене, или отделяне на слуз ,пот. Появяват се най често около ноздрите, в ъглите на устата, по външните полови органи и т.н.  По меки са от другите видове брадавици, лесно се излющват , като материята между отделните им израстъци се разлага и изпуска неприятна миризма. Израстват доста бързо.Наличието на бяло течение при жените е предпоставка за появяването им.
Конвенционална медицина:
-изгаряне с електрически ток
-подофилин
-течен азот

   4.Нишковидни брадавици-появяват се рядко , обикновено към средната възраст, разполагат с в областта на врата и деколтето. Представляват тънки розово жълти образувания с дължина няколко милиметра.
Конвенционална медицина:
-изгаряне с електрически ток

   5.Възрастови брадавици /себорейни/- появяват се към 40-50 години, най често по гърба, гърдите и раменете.Делят се на два вида - плоски и надигнати.Плоските са с големина да грахово зърно и цвят от светлосив, жълтокафяв до сивожълт.На вид са мазни и блестящи. Надигнатите са с кръгла, неравна форма подобна на малина.Покрити са с мръсно жълти рогови образувания. И двата вида обикновено са множествени , но рядко причиняват сърбеж.
Лечение - при възрастовите брадавици обикновено не се налага лечение, но при желание могат да се отстраняват чрез изгаряне с ток.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License