Грижа за очите

 
    Блестящи, лъчезарни и изразителни очите са най хубавата украса на лицето. Те са отражение на нашите чувства, изживявания и духовния ни мир.Чрез тях ние възприемаме светлината , цветовете, или най-общо казано около 90% от информацията за заобикалящата ни среда. Поради тази причина трябва грижливо да пазим този така ценен ресурс даден ни от природата. Очите са изложени на множество вредни въздействия: вятър, прах, тютюнев дим, силна или слаба светлина, продължително гледане в различни видове екрани, недоспиване.Очите получават уморен вид, блясъкът им изчезва, клепачите се зачервяват и подпухват, образуват се торбички, зрението отслабва. Затова още при първите признаци на умора, трябва да осигурим почивка на очите и чрез редовни грижи да запазим тяхното здраве.
   
   Грижи за очите:

  •  Очни бани - те са полезно средство за отстраняване на умората и възпаленията.Използва се специална чашка за очни бани/ продава се в аптеките/. В чашката се поставя отвара от лаика, мента или черен чай.Чашката се прилепя към окото, главата се накланя назад и в това положение се мига до 10 пъти.След това при отворено око се правят няколко кръгови движения с очната ябълка.За финал кожата около окото се подсушава и се нанася мазен крем.
  •   Билкови компреси - компреси от лаика, магданоз, мента или копър.Билката се сварява прецежда, и в топлата/ не гореща/ отвара се напояват памучета който се поставят върху затворени очи. Памучетата трябва да покриват цялото око, те се поставят за 1-2 минути след което се махат и повторно се намокрят. Процедурата се повтаря 3-4 пъти. Завършва се със студен компрес , подсушаване и нанасяне на мазен крем.
  •   Млечни компреси- напояват се с прясно неварено мляко памучни кърпи, който се поставят върху затворени очи, като се оставят да престоят 5 минути. Следва измиване и подсушаване , и накрая се нанася мазен крем.

   Торбички под очите - обикновено се получават от преумора, продължително напрягане на очите, хронично недоспиване и т.н. Могат да се дължат и на различни вътрешни заболявания.Повлияват се основно от:

  •   Здравословен живот - достатъчно сън, консумация на плодове и зеленчуци, ежедневни разходки и физическо натоварване. Това е първото и най важно правило за избягване на торбичките под очите.
  •   Компрес от растително масло- марля се потапя в затоплено растително масло, и се поставя върху очите, върху нея се поставя памук и отгоре се покрива със памучна кърпа. Престоява 15 минути, след което очите се измиват с топла вода. Взема се бучка лед и се прокарва по кожата под очите от вън на вътре. След няколко разтривания с леда , очите се подсушават и се нанася мазен крем.
  •  Маска от картофи -ситно настъргани сурови картофи се поставят върху торбичките, отгоре се покриват с памучна кърпа. Остава се маската  да действа 10-15 минути.Очите се измиват и се нанася мазен крем.
  •  Маска от картофи, мляко и брашно - смесват се равни количество пресни настъргани картофи, пшеничено брашно и прясно неварено мляко.Маската се остава за 10 минути след което очите се изплакват с хладка вода.
За някой правила за добро зрение, а също така и упражнения за трениране на зрението ТУК >

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License