Рахит при новородени.

     Рахит това заболяване се причинява при липсата на витамин Д. Този витамин  се набавя предимно   от слънцето. Той е необходим за асимилирането  на калция от  организмът. Детето лишено от витамин Д, се оказва лишено от възможност да използва калция. в резултат на това костите му , за които липсват основна материал (калция) , не са достатъчно устойчиви. Деца родени през есента , макар че добре са хранени и извеждани редовно на въздух , могат да заболеят от рахит , защото недостатъчно са облъчвани от слънцето през първите шест месеца. Нека отбележим , че стъклата поглъщат ултравиолетовите слънчеви лъчи, следователно нямат никаква стойност де се постави на слънце детето зад стъклата на прозореца.

     Рахитът може да се изрази в :
  • закъсняване в затварянето на фонтанелата
  • закъсняване при задържането в седнало положение
  • забавяне при изникването на зъбките
  • закъсняване с прохождането, както и с О-образни крака
  • деформация на гръбначният стълб
  • деформация на гръдният кош и таза
  • по мек череп
  • едри и възлести длани и глезени.
За да предпазим детето от рахит трябва да му даваме витамин Д.

     Профилактиката на рахита се повежда с витамин Д. „При доносените деца започва да се дава от 20 - ят ден по 1 мл./1 капка/.Трябва да се дава всеки ден сутрин преди хранене.Ако детето е на адаптирано мляко може да се добавя към него. Важно е бебето да се храни правилно и да се извежда редовно на разходка. Да се дава всеки ден без прекъсване  в течение на първите две години. Ако сте занемарили тази мярка, щом се констатира рахит , детето трябва да се лекува със силна доза витамин Д, дадена наведнъж. Децата с тъмна кожа са повече податливи на рахит от другите (пигментацията на кожата им отразява ултравиолетовите лъчи) , затова те трябва специално да се наблюдават.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License