Ползите от кърменето

   Винаги естественото е по добро от изкуственото, освен ако има някакви допълнителни причини да се предпочете изкуственото.Кърменето има безброй преимущества който са известни, а има и доста който още не са известни.При естествено хранене бебетата се предпазват от някой болести чрез коластрата/течността която се отделя преди същинското мляко/.
При тези бебета се наблюдават и по малко стомашни разстройства  поради простата причина че млякото е винаги чисто и от него не може да се получи чревна инфекция. Така се задоволява и инстинкта на детето за сукане. Когато бебето суче стените на матката се свиват и това ускорява възвръщането на техните нормални размери и положение.Изчезва и рискът от прехранване т.к. бебето суче точно толкова колкото му е необходимо.Чрез кърменето се изгражда и специфична връзка между майката и кърмачето. Често не се споменава и факта че след първите 2 седмици кърменето става физически приятно и за майката. От  практическа гледна точка  при кърмене се спестява много време и пари. Кърмещите майки нямат допълнителни разходи за адаптирано мляко , нямат шишета за миене и стерилизиране,  нямат хуманна за приготвяне, подгряване и съхранение.
   Тогава защо някои майки предпочитат хуманната пред естественото кърмене? -Защото някой просто се страхуват да не развалят формата на бюста си.От медицинска гледна точка няма данни кърменето да разваля бюста.По време на бременността гърдите увеличават размера си и остават такива докато трае кърменето. След отбиването те възвръщат приблизително предишните си размери. От особена важност е майката през време на кърменето да носи добре прилягащ сутиен. Това ще предотврати разтягането на тъканите на гърдите когато са по тежки. Трябва да се премине към по горен номер сутиен още от края на 7 месец от бременността. Препоръчително е използването на сутиен с подвижни подложки , който да са перат, след като попият протеклото между кърменията мляко. Освен това е желателно да се избягва натрупването на излишни килограми през бременността и кърменето  защото това води до обезформяване на гърдите  за което обикновено се обвинява кърменето.
   Има ли значение големината на гърдите за кърменето?- Големината на гърдите няма абсолютно никакво значение за кърменето. Жлезистата тъкан която е отговорна за отделянето на млякото съставлява малка част от гърдата, и не зависи от нейната големина. Големината на гърдата се определя от количеството на съсредоточената в нея мастна тъкан.Колкото по напредва бременността толкова повече секреции от яйчниците стимулират увеличаването и развитието на млякопризвеждащата тъкан. Млякото което се появява няколко дни след раждането още повече увеличава размера на гърдите.
   Какво трябва да яде майка която кърми?- Храната на майката трябва да съдържа онези елементи които са необходими на бебето.Не е необходимо спазването на определена диета или избягването на определени храни.На първо място майката трябва да поема достатъчно калции, защото ако тя не поема достатъчно количество , останалото количество необходимо за растежа на бебето ще се набавя от нейните кости. Достатъчно плодове и зеленчуци, независимо дали пресни , замразени или консервирани. Месото, пилетата и рибата да са включени в поне едно основно хранене.Челният дроб също е много полезен и трябва да се включва в менюто.Поне по 1 яйце на ден.Често се спекулира че ако майката яде примерно круши, това ще разхлаби бебето, или ако яде пържено- бебето ще има киселини.Тези суеверия нямат абсолютно никаква научно подкрепа, случва се понякога бебето да не се чувства добре ако майката е яла определена храна. Естествено ако забележи това в няколко поредни случаи , тя ще трябва за избягва тази храна.Изграждането само че на единна система на дразнещи и не дразнещи храни поемани от майката е невъзможно, т.к. това е строго индивидуално и зависи изключително от детето.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License