Диария при новороденото

     


    Диария
- това е състояние на храносмилателната система при което се ходи по често по голяма нужда.Изпражненията са с различна консинтенция , меки и дори течни  като на вид варират от "на ядки" пресечени , смесени  със слуз ,  до зелени и съвсем водни .Не трябва да се асоциират  зелените изхождания непременно с диария - те обикновено се дължат на изключително бързо преминаване на храната  през червата.

       
      
           Причини за диарията:
 
   1.Грешки в храненето
     -недостатъчно разредено мляко, удължен период на хранене с мляко.
     -брашно дадено твърде рано в големи количества
     -твърди храни, дадени твърде рано в големи количества или в лош момент/примерно - когато никнат зъби/.
   2.Липсва на хигиена - лошо стеразирани шишета и биберони.
   3.Инфекции - някой микроб , който може да не е само в червата, а и  гърлото и   ушите.
      
      Профилактика:
  -При хранителният режим: никакво прехранване, да не се сменя режимът когато бебето е болно или му никнат зъби.Да не се въвеждат рязко нови храни. 
  -Хигиена - да се спазват много строго изискванията на обезаразяването при приготвяне на шишетата за хранене особено през лятото.
  -Инфекциите  да се предпазва бебето от микроби ,  от всеки болен, от хора който имат цири възпаления и т.н.

      Лечение:
При кърмачетата трябва да разграничим бебетата на майчина кърма и на изкуствено хранене. 
 
   На майчина кърма- нормалното изхождане е 2-3 пъти дневно, ако се увеличи до 6-7 и изпражненията са полуводнисти или водни имаме диария. Тази диария е физиологична и не се нуждае от специален хранителен режим. Тя изчезва от само себе си, и не трябва да се тревожим ако бебето има апетит и наддава . Причината обикновено е в хранителния режим на майката - тя не трябва да яде разхлабващи храни. На в случаи че детето започне да губи от теглото си трябва да уведомим лекар.
   
   На адаптирано мляко - дори да изглежда безобидна , диарията може да доведе до сериозни усложнения. Обезводняването особено при малки деца е изключително опасно. При съмнение че започва диария детето трябва веднага да бъде прегледано от лекар, а ако не  е възможно да се постави на без-млечна диета. При 4 течни изпражнения в рамките на няколко часа задължително повикайте лекар. Ако все пак нямате достъп до лекарско обслужване поставете детето на 24 часова водна диета. За  1 ден без храна на детето няма да му стане нищо. Давайте му да пие подсладена вода ,оризова вода ,  и сок  от моркови. Общото количество на течностите за деня трябва да е до 150 мл. на килограм тегло на бебето но не повече от литър. Разпределението е по 20-30 милилитра на четвърт час, а в случай че диарията е придружена с повръщане 5-10 мл. на четвърт час. Течностите е по добре да бъдат студени.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License