На каква възраст какви храни

  
  До 3 месец
 - не са необходими някакви специални храни. Може да се дава само сокчета от портокали или ябълки ,т.к. те съдържат витамин "С".Ако детето се кърми дори и това не е необходимо защото кърмата съдържа витамин "С" в необходимата концентрация.За тази възраст са необходими няколко капки.
   
   Към 4 месец се дават първите пюрета.Това е голям скок за детето поради това че това е първата му по твърда храна.Вече е необходимо  и даването на вода.
   
    На 5 месец започва още една голяма промяна - храненето с лъжичка. Вече може да се дава и месо, като то трябва да е ситно смляно.Твърдо сварени яица ,в съвсем малки количестества.Сварена риба.
   
    На 6-7месеца могат да се дават и круши, ябълки -сурови, обелени и естествено да са  смлени. Различни супи от зеленчуци, пюрета с картофи. Може да се настъргва и сиране във супите.Може да се опита и с хляб, но детето не трябва да бъде оставяно само със хляба - да не нагълта някое по голямо парче.
   
    На 8 месеца -попара с хляб, рохко сварени яица, сурови домати/предварително почистени от семки и обвивка/, ориз.
   
    На 9-11 месеца - детето може да е седнало на столче, вече храните му не са в обща смес, а се дават поотделно. Целта е детето да свикне с различния им вкус. След 10 месец може да се дават и отделни късчета храна който се стапят в устата/картофи/.
   
    На 12-15 месеца- по твърди храни/моркови на кръгчета, парченца зелен фасул, месо, ябълки, череши/. Целта са повече храни да опита детето.
   
    На 15-18 месеца-Скоро детето само ще държи лъжицата. Дават се овесени ядки, нишестета, пържени храни.Месото вече може да е на скара,задължително без тлъстина и на малки късчета.Към 18 месеца- шоколад, филики с масло и сладко.
    
    На 2 години- Зърнени храни/ жито, ориз, овес, царевица/, салам, пържени яица, всички видове плодове, сладолед.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License