Плодовете и зеленчуците

                                     Какво трябва да знаете за  различните храни.

    Плодовете, който са  главен източник на витамин С, играят голяма роля в храненето на детето и се дават много рано. За него са добри почти всички плодове, при условие че са зрели, но три от тях са особено добри за детето в най - ранната възраст - портокалите, бананите  и ябълките.  Портокалът е един от най - богатите на витамин С плодове. Затова от втората - третата седмица на изкуственото храненото бебе се дава сок от портокал.

  Бананът е богат  на захар, на витамини и дори на белтъчини. Той е една пълноценна храна. Бананът се смилат лесно и се понасят добре от бебето само ако са много узрели, т.е. когато кората им има кафяви петна. Зеленият банан се смеля трудно от детето. Когато започнете да давате на кърмачето  банани към 4 - 5 месец, трябва да го  сварите, дори и да са добре узрели, било като го поставите във  фурната, както са с кората, било като ги попарите (без  карата)  в кипяща  няколко минути. След това размачквате  банана с вилица на фина кашичка. В началото се прибавя  малко вода или портокалов сок , за да стане пюрето по фино.

  Ябълка , както банана се дава от 4  1/2 месец. Тя е чудотворен плод : благодарение на целулозата , която съдържа, тя е лекарство против запек, благодарение на пектина - тя лекува диарията.

  Портокалите, бананът, ябълката са плодове за първите шест месеца. След седмият месец може да се дават плодове от компот: кайсии, сливи, праскови. След шестият месец ,  ако сезонът позволява , може да се дава пулп от пресни плодове, смлени много добре, защото те са по - богати на витамин С, отколкото сварени. Избирайте плодове ,  който може да се белят - праскови , круши.
От плодовете също се приготвят хомогенни  пюрета (както и от зеленчуците). Те са особено полезни  през зимата  и като се има   пред вид , че са много добре смлени, могат  да се дават от 3 - 4 -я месец .

    Зеленчуците, източници на витамини и минерални соли са включени към храненето на бебето към 4-ят месец: дават се във вид на пюрета и супи.

  Морковите са най  - често даваният на бебето зеленчук. Те са много полезните храни и се подават на разнообразно приготвяне.  Те се приемат леко от храносмивателната  система и затова твърде ранно се дават при нормално хранене под формата на пюрета (чисто или смесено с други зеленчуци)
 

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License