Грип при децата


       Грипът е инфекция на дихателните пътища, причиняваща се от грипни вируси А В С. Инкубационния период е от 1 до 3 дни, а източник на заразата е болен човек. Главните преносители са хората без симптоми или със слабоизразени. Основният метод на предаване на заразата е въздушно -капков, като за предаването не е нужно болният да киха или кашля, а дори при самото си дишане той предава заразата. Вирусът издишан от болен човек може да остане  до 2 часа във въздуха след което пада на земята под собствената си тежест. Типичните симптоми на грипа са температура, втрисане, кашлица, главоболие, мускулни болки, умора, възпалено гърло и запушен нос.

     Грипът при децата - задължително лекарят трябва да постави диагнозата, т.к. много детски болести започват като грип. Различното от грипа при възрастните е че обикновено грипът при децата е съпроводен с повръщане и диария. При децата грипът може да се прояви в различни форми и да протече като ринофарингит, ларингит, трахеобронхит или бронхопневмония. При затруднения в дишането, и лошо общо състояние може да се наложи хоспитализация. Най възприемчиви към вируса са децата между 6 месеца и 3 години , който съставляват около 40% от общо заболелите.
След като лекарят установи че се касае за грип именно най важното е да се застави детето да остане на легло за няколко дни. По всяко вероятност, и самото дете ще има желание да си почива.
Извън предписаното лечение е добре да му се дава прясно изцеден сок от плодове и особено от лимон. За предпазване важат същите правила както и при възрастните -да се избягва преумората, простудяването и събирането с много хора. Ваксинирането също дава резултат , но извън бляскавите реклами, обикновено ваксината покрива само няколко от щамовете/далеч не всички/ на грипа и то обикновено не "тазгодишният" вариант.
  Майка която е заболяла от грип, трябва да повери грижите за малкото си  дете  на друг човек или поне да носи маска. При услови че носи маска тя дори  може да продължи да го кърми.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License