Храни ли се достатъчно ?

http://nehtataotjivota.blogspot.com/2013/04/blog-post_23.html
   Храни ли се достатъчно ? - Подобен въпрос си задават всички майки, чудейки се защо детето им плаче. Ако детето се кърми въпросът е излишен тъй като то си изсуква необходимото количество за да задоволи нуждите си.Но когато става въпрос за изкуствено хранене нещата стоят по друг начин. Простите формули 100мл.  плюс още 10 за всеки месец /110 първия, 120 втория и т.н./ ,не вършат работа, освен като ориентировъчни. Причината е че при едно и също тегло и възраст някой деца имат нужда от повече храна / с до 1 трета повече/ от други. Височината на децата също е от значение - по дългите бебета имат нужда от повече храна. За добре хранено бебе се приема ако то надава средно със:
 -1-3 месеца от 25 до 30 г. дневно
 -3-6 месеца от 20 до 25 г. дневно
 -6-12 месеца до 15 г. дневно
Следва да се има предвид че грамовете са средни и то може един ден въобще да не наддаде но следващите дни да то компенсират. Поради това меренето трябва да се извършва веднъж седмично а не ежедневно.Също трябва да се следи и изхождането на бебето, то трябва да се изхожда 1-2 пъти на ден  с предимно светложълти, зърнести изпражнения. 
 Като най важно трябва да си има в предвид че не е важно толкова теглото, колкото общото състояние на детето, както и равномерното му нарастване независимо дали е под или над нормата си за възрастта. Докато кривата на растежа е успоредна на средната крива, няма основание за безпокойство.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License