Хрема при детето

      Ринофарингитът или хремата както сме свикнали да я наричаме е едно от най-честите явления при децата от 0 месеца до 6 години.Причината  за това е че лигавицата на носа и гърлото е още нежна, тя е едва 1 десета от милиметъра и в нея лесно се загнездват вируси и микроби. Колкото е по малко детето толкова рискът от заразяване за него е по голям. Това важи особено за кърмачетата. При тях заразяването обикновено става от хремави възрастни. Самата хрема пък е особено опасна поради това че кърмачето през повечето време е легнало по гръб и слузта попада в гърлото което пък е предпоставка за разпространение на инфекцията.
    
     Как се лекува хремаво дете?- При лекуването на хремаво дете трябва да се внимава за три неща:
  1.   Почистване на ноздрите- това е първото и най важно условие за преминаване на хремата.Почистването може да става с аспиратор или с просто издухване и едва след това да се прилагат каквито и да е пасти, мазила или капки. Ноздрите могат да се промиват и с домашно приготвен физиологичен разтвор като към една чаена чаша вряща вода се добави четвърт чаена лъжичка морска сол.Всякакви капки и пасти трябва да се използват само след лекарско предписание.
  2.   Температура и влажност на въздуха- хремите преминават по трудна в силно затоплени стаи със сух въздух. Оптималната температура на стаята при хремаво дете е от 18 до 20 градуса, като е необходимо да се поддържа  постоянна . При по висока температура и особено при липса на овлажнители на въздуха, слузта в ноздрите изсъхва и задръства дихателните пътища с една смес от мъртви клетки и микроби.Овлажняването на въздуха може да става с фабрично изготвени овлажнители или просто като върху радиатора или печката която се използва за отопление се постави съд с вода.При използване на открити камини не е необходимо овлажнител тъй като при горенето дървата се изпаряват и естествено овлажняват въздуха.
  3.   Почивка- обстановката около детето трябва да е спокойна, и в никакъв случаи да не се правят промени по храненето.Изключение може да се прави единствено по водата, като към нея се добави половин чаена лъжичка захар на 100 мл. вода.

     Хремата обикновено отминава за 8-10 дни, като при кърмачетата може да продължи и повече.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License