Анемия при детето

        
        Много майки чиито деца са по бледи , се чудят дали те са  анемични. Разбирасе това не е критерии и детето може да е бледо и без да е анемично, бледостта може да е вродено качество, наследено от родителя.Честите диарии също могат да бъдат причина за анемия, поради това че пречат на организма да асимилира желязото.
       За анемия може да се говори само когато са прегледани и лигавиците и при тях се констатира обезцветяване. Трябва да се прегледа вътрешността на устата, венците, да се повдигнат клепачите и да се провери вътрешната им страна.Анемичното дете е непрестанно уморено, бързо се задъхва и няма апетит.Кръвта на анемичното дете е по малко червена защото е бедна на хемоглобин. Хемоглобина е носител на почти цялото количество желязо в организма, и е в основата на червените кръвни телца.Освен това той подържа нивата на кислород в белите дробове и способства за пренасянето му до тъканите.Основата му е желязото , но нито млякото нито заместителите му съдържат достатъчно желязо.Следовател но в храната на детето трябва да се включи друг източник на желязо.Но това не означава че всяко дете трябва да е анемично. Нормално доносените деца се раждат със запас от желязо който са получили от майката в края на бременността. Анемия се получава обикновено при не доносените деца, и при близнаците т.к. първите не са имали достатъчно време за да получат запаса си от желязо, а вторите са били принудени да го разделят.Тя се проявява към 4 месец.
        При наличието на анемия чиято причина не е изяснена трябва да се направи анализ на кръвта с преброяване на червените кръвни телца/ от 4,5 милионна до 5/, и да се назначи лечение от лекар.

 Вижте още:

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License