Трудно проговаряне

Кога ще проговори детето? 
           Този въпрос си го задават всички родители, но на него няма точен отговор. Обикновено децата започват да произнасят прости думи около годинка, около година и половина трябва да може да съчетае две до три думи в изречение смислено, а до две години и половина вече да владее до 100-150 думи и да ги използва в изречения. Но това са само ориентировъчни данни , а в последно време възрастта на която проговарят децата непрекъснато се увеличава. За това вина имат преди всичко многобройните източници на информация с който ги затрупваме - телевизия, радио, книжки, пеещи играчки и т.н. 

Все пак кога вече е ненормално детето да не говори?
           Педиатрите и тук не са не едно мнение ,но  ориентировъчно ако до 20 месеца не говори трябва да започнем да търсим някаква конкретна причина за това поведение. А тази причина може да е:
  • Дали чува -не е лесно при малко дете да се установи дали чува, още повече че то може да има частична глухота, а слухът е задължително условие за да може да говори
  • Дали игрите му приличат на игрите на неговите връстници- това е признак за интелектуалното му развитие
  • Промени в семейството - раждане на братче или сестриче, промяна на жилището, раздяла 
  • Едновременното говорене на два езика в семейството
  • Самото дете може да не иска да говори

 Ако и на 2 години все още не проговаря трябва да се потърси помощта на лекар

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License