Вредата от наркотиците

             
               Наркотиците са психоактивни вещества, който действат предимно върху централната нервна система, като при приемане предизвикват състояние на еуфория, опиянение,временно усещане за спокойствие.Повечето от тях са синтезирани преди много години, но  непрекъснато се появяват и нови. В последно време наркотиците се намират свободно, на все повече места и стават опасно предизвикателство за деца от различни възрастови групи. Но независимо от видът им , общото между тях е , че предизвикват болестно влечение – наркомания. Наркоманите страдат от два вида  зависимост психическа и физическа:




          Психологическата се изразява в непрекъснатото желание за приемане на даден наркотик дори и да няма физическа нужда .  Наркотикът е заел централно място в мислите на човекът и той по всеячески  се стреми към него поради страхът си от срещата с действителността. Често се срещат психически разстройства  и депресии.


        Физическата зависимост се проявява , като физическо страдание при липсата на наркотик. Тя може да е лека , умерена, подчертана и тежка.

- лека – прозяване, хрема,кихане, изпотяване, сълзене на очите.

- умерена – загуба на апетит , треперене, безсъние.

-  подчертана – дълбоко дишане, високо кръвно, треска.

- тежка – повръщане, диария, мускулни спазми.



             Описание на някой видове наркотици:


          Хероин – наркотикът представлява сок , който се извлича от плода на мака . През 1806г. се извлича морфинът - основната му  психоактивна  съставка. През 1874г. немската фармацевтична компания Байер  синтезира хероина с цел да постигне ново обезболяващо към което  да няма пристрастяване . След първоначалните продажби се установява , че към него  се развива по силна физическа и психическа зависимост отколкото към морфина.        


     Ефект – няколко секунди след приемането се усеща внезапна горещина придружена с приятно усещане. Получава се прилив на ендрофин - вещество сентезерано от човешки организъм, което  предизвиква състояние на удоволствие. Освен свиването на зениците няма други видими белези, че е използван.


  Зависимост- Степента и се определя от начина на приемане, и честотата.Хероинът може до се приема чрез пушене, смъркане и инжектиране. Обикновено две дози приети венозно са достатъчни за пристрастяване.Веднъж създадена зависимостта изисква да се инжектираш все по често за да избегнеш състоянието на абстиненция.Това непрекъснато намаляване на времето между инжекциите, в крайна сметка обикновено води до свръхдоза и смърт.


        Кокаинът- извлича се от листата на растението кока.От дълбока древност се е използвал като стимулант, а от 1855 година започва и използването му като упойка.


    Ефект- при употреба се наблюдава еуфория, възбуда, повишена сексуална и умствена сила,намалява чувството за глад.Кокаинът увеличава сърдечния ритъм и предизвиква отделяне на серотонин.


   Зависимост- Въпреки че зависимоста при кокаина е повече психическа, тя е доста висока.Редовната употреба довежда до умора, нарушение на сексуалната функция,депресии.Траините ефекти от употребата са сърдечни проблеми, параноидна психоза, слабоумие.


       Анфетамини-  започват да се употребяват от 1927 година. По широко приложение добиват през втората световна воина, раздавани на  военни  и хора работещи във военната индустрия.


    Ефект – води до еуфорично състояние на духа и повишено доверие в себе си. Намалява   усещането за умора , жажда, глад, студ, горещина.


 Зависимост – в сравнение с горните два наркотика зависимостта към амфетамините е нищожна. Изразява се в летаргия, умора, усещане за глад и депресия.Поради тази причина наркодиларите  смесват анфетамините с други стимуланти  към който се развива зависимост.


Вижте още:
Пркзнaци че детето употребявa нaркотици

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!






 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License